Een betrouwbaar en erkend certificaat
Waarin verschilt een microcredential dan van een certificaat dat je nu na een cursus ontvangt? Het verschil zit hem in de waarde van het certificaat. De Microcredential voegt een kwaliteitskeurmerk toe aan korte onderwijseenheden. Je kunt er als lerende of als werkgever van op aan dat het zo is opgezet dat het onderwijs van accreditatiewaardig niveau is. (Accreditatiewaardig is de werkterm in de pilot voor aanbod dat vanuit het kwaliteitskader van de pilot aan de Europese ESG standaarden voor kwaliteitszorg voldoet maar nog buiten bestaande externe kwaliteitszorginstrumenten valt.) Daarnaast wordt het certificaat landelijk (en op den duur waarschijnlijk ook Europees) erkend en herkend doordat hij herleidbaar en verifieerbaar is en voldoet aan kaders en (kwaliteits)afspraken. Het digitale certificaat geeft op transparante wijze weer wat de leeruitkomsten zijn, op welke manier toetsing heeft plaatsgevonden, wie de uitgever is en wat het niveau van de module is.
De potentie van microcredentials nog onbenut
Dat klinkt goed toch? Misschien vraag je je zelfs wel af waarom dit nu nog niet veel gebruikt wordt. Of denk je: maar ik heb wel eens een digitale badge of certificaat ontvangen na een cursus. Dat kan, maar een badge is niet per definitie gelijk aan een microcredential. De onderliggende gedeelde kaders en afspraken maken een microcredential namelijk een betrouwbaar, verifieerbaar en erkend certificaat.
Vooralsnog is de volledige potentie van microcredentials nog onbenut. Dat komt omdat de kaders rond kwaliteit, erkenning, transparantie en meeneembaarheid tot op heden sterk variëren en de definitie ervan verschilt. En dan wordt het appels met peren vergelijken. Die verschillen gaan ten koste van de erkenning en herkenning van microcredential. En daarmee ook ten koste van het vertrouwen in de credential.
Om de waarde en impact van microcredentials optimaal te benutten en zo goed mogelijk bij te dragen aan de grotere doelen van een Leven Lang Ontwikkelen – het verkleinen van het gat op de arbeidsmarkt en het toegankelijker maken van onderwijs voor iedereen – wordt er door de Europese Commissie gepleit voor gedeelde definities en kaders.
Landelijk kader en afspraken met hulp van de landelijke pilot microcredentials
In lijn hiermee zijn Nederlandse hogescholen en universiteiten samen met SURF in oktober vorig jaar gestart met de pilot microcredentials. In de pilot wordt samengewerkt aan een stelsel waarbinnen microcredentials een erkenbare en herkenbare waarde hebben, worden gezamenlijke afspraken en kaders gemaakt, in de praktijk toegepast en eventueel aangescherpt. Meer dan de helft van de Nederlandse hogescholen en universiteiten neemt deel aan deze pilot. De interesse en potentie is dus groot. Komend jaar zullen diverse hogescholen en universiteiten modules voor professionals aanbieden die worden gecertificeerd met een microcredential. Het hoger onderwijs gaat dus veel ervaring opdoen met microcredentials en er gezamenlijk een basis voor leggen.
Microcredentials blijvend concept binnen Europa
Microcredentials zijn niet alleen in ontwikkeling in Nederland, maar ook een belangrijk speerpunt in de doelstelling van de Europese Commissie voor een European Education Area. De verwachting is dat het concept blijvend is en zal worden doorontwikkeld. Niet alleen landelijk, zoals in de pilot microcredentials gebeurt, maar op den duur wellicht ook Europees. Komend jaar gaan we in het hoger onderwijs veel ervaring opdoen in de pilot en verfijnen we de afspraken en kwaliteitskaders die er nu al liggen.
Welke waarde zie jij in microcredentials?
We zijn natuurlijk deels onze eigen doelgroep. Als werkenden zijn we zelf immers ook bezig met ontwikkelen en leren. Dat doen we door praktijkervaring op te doen, maar ook door cursussen of opleidingen te volgen. Daarom zijn we benieuwd naar jouw inzichten na het lezen van dit artikel. Wanneer is een microcredential van waarde voor jou? Welke potentie zie jij voor microcredentials in jouw vakgebied en waarom? We zijn benieuwd naar je reactie. Laat het ons weten via devries@morgens.nl. We kijken uit naar je bericht!
Edubadges en microcredentials
In de volgende blog gaan we in op de verhouding tussen Edubadges en microcredentials. Wil je op de hoogte blijven, schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief.